Методична робота кафедри  спрямована на планування та якісне забезпечення  навчальної діяльності; створення  і розробку робочих навчальних планів, програм навчальних дисциплін(силабусів) та інших документів; проведення заходів з удосконалення навчальної діяльності, підвищення педагогічної майстерності науково-педагогічних працівників;
впровадження сучасних методик навчання з використанням  мультимедійних і технічних засобів навчання; вивчення, узагальнення та поширення позитивного досвіду методичної діяльності; освоєння нових систем дистанційного навчання студентів за використання навчального середовища Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment).

Методичні видання викладачів

кафедри технології кормів і годівлі тварин

2025

1. «Інновації в молочному і м’ясному скотарстві» Методичні вказівки щодо проведення лабораторно-практичних занять за спеціальністю: Н2 «Тваринництво» для студентів 1м курсу спеціальності Н2 «Тваринництво» денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр».
2. Конспект лекцій «Інновації в молочному і м’ясному скотарстві» для студентів 1 курсу освітнього ступеню магістр за ОП Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва, Кінологія

2024

1. Конспект лекцій з дисципліни «Кормові і біологічно активні добавки», затверджено методичною Радою БТФ, проткол №8,  від 22.05.2024
2. Методичні видання для проведення на лабораторно – практичних занять з дисципліни «Технологія м¢яса і м¢ясних продуктів» для студентів біолого-технологічного факультету денної  та заочної форм освіти за напряму підготовки 204  «ТВППТ». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
3. Годівля сільськогосподарських тварин. Методичні вказівки щодо  виконання самостійної роботи для студентів 3 курсу спеціальності204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» освітнього ступеня «бакалавр» денної, заочної та дуальної форми навчання  / укл. В.О. Опара, О.Г. Михалко,  В.В. Попсуй, О.В. Корж. – Суми, 2024. – 20 с. Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
4. Годівля сільськогосподарських тварин Ч1. Методичні вказівки щодо проведення лабораторно – практичних занять та самостійної роботи для студентів 3 курсу спеціальності  204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» освітнього ступеня «бакалавр» денної, заочної та дуальної форми навчання/ укл. В.О. Опара, О.Г. Михалко, В.В. Попсуй, О.В. Корж. – Суми, 2024. – 76 с.Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
5. Методика наукових досліджень: Методичні вказівки щодо проведення лабораторно-практичних занять та самостійної роботи  для студентів 2 курсу  спеціальності 204 «ТВППТ» денної,  заочної та дистанційної форм навчання ОС «Бакалавр» – Суми: Сумський національний аграрний університет, 2024.-  58 с. протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
6. Методичні вказівки для виконання самостійної розрахункової роботи з дисципліни «Технологія виробництва  продукції свинарства».Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
7. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024р.
8. Методичні вказівки щодо виконання лабораторно-практичних занять  з дисципліни «Інноваційні технології виробництва продукції тваринництва». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
9. Конспект лекцій з дисципліни «інноваційні технології виробництва продукції тваринництва (розділ інноваційні технології в свинарстві). Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р.
10. Годівля сільськогосподарських тварин. Методичні вказівки щодо  виконання самостійної роботи для студентів 3 курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» освітнього ступеня «бакалавр» денної, заочної та дуальної форми навчання  / укл. В.О. Опара, О.Г. Михалко,  В.В. Попсуй, О.В. Корж. – Суми, 2024. – 20 с.
11. Приходько М.Ф. Цивільний захист: Практична робота 13. Евакуація і її види. Методичні вказівки щодо проведення практичних занять і самостійної роботи для студентів всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання ОС «Бакалавр» першого рівня вищої освіти.  Суми, 2024. – 36 с.,  бібл. 30. Затв. метод. радою БТФ, протокол № 6 від 20.03.2024 р.
12. Корж О.В., Попсуй В.В., Опара В.О., Приходько М.Ф. Методика   наукових   досліджень:   Методичні   вказівки   щодо   проведення          лабораторно-практичних  занять  та  самостійної  роботи    для  студентів  2 курсу    спеціальності  204  «ТВППТ»  денної,    заочної  та  дистанційної  форм навчання   ОС   «Бакалавр»   – Суми:   Сумський    національний   аграрний          університет, 2024.-  58 с.

Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 22.05. 2024 р

2023

1. Навчально-методичні видання до практичних занять та самостійної роботи студентів над програмним матеріалом (до вивчення окремих тем, розділів навчальної дисципліни):

Технологія машинного доїння. Тема 4. Організація і технологія машинного доїння корів. Практична робота 12. Вивчення робочих операційта складання операційних карт машинного доїння корів.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ І САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ  ОЧНОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ 204 – «ТЕХНОЛОГІЯВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА»  ОС « БАКАЛАВР» ПЕРШОГО РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ. СУМИ, 2023. – 28 С.,  БІБЛ. 8.

2. Розробка методичних видань що до виконання курсового  для студентів 1 курсу спеціальності 204 ТВПТ, денної і заочної форми навчання освітнього ступеня «Магістр». «Сучасні методи оцінки якості продукції тваринництва англійською мовою».
3. Конспекту лекцій з дисципліни «Цивільний захист»
4. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів Ч2 для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної заочної та дистанційної форми навчання ОС «Бакалавр».Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8 від 16.04. 2023 р.
5. Методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних занять  та самостійної роботи  з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів Ч2 для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної заочної та дистанційної форми навчання ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
6. Методичні вказівки до лабораторнопрактичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Живлення тварин та якість кормів»  для студентів 2м курс, магістри, 204 ТВППТ, денної і заочної форм навчання. Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
7. Методичні вказівки  щодо проведення лабораторно – практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Сучасні технології кормів і кормових добавок» для студентів ОС «магістр»  спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної, заочної та дистанційної форм навчання Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
8. Конспект лекцій Ч 1 з дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин» для студентів 3 курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»,  денної, заочної  та дистанційної форм навчання освітнього ступеня «бакалавр»Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
9. Методичні вказівки. Сучасні технології кормів та кормових добавок. Методичні вказівки щодо проведення лабораторно – практичних занять та самостійної роботи для студентів ОС «магістр»  спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», денної,  заочної та дистанційної форм навчання. Суми, 2023. –  114 с.
10. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва : підручник для аспірантів / Л.М. Хмельничий, В.В. Повод, О.Г. Бордунова та ін. ; за заг. ред. Л.М. Хмельничого, Ю.І. Данька. – Одеса : Олді+, 2023. – 468 с. ; іл. + табл. – (Серія «На допомогу аспіранту»).
11. Методичні вказівки для  лабораторно-практичних  занять з дисципліни “Технологія  виробництва  продукції  свинарства” для студентів біологотехнологічного факультету денної та заочної форми навчання за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОС «Бакалавр» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
12. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів»  Ч2 для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної заочної та дистанційної форми навчання ОС «Бакалавр».Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8 від 16.04. 2023 р.
13. Методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних занять  та самостійної роботи  з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів» Ч2 для студентів 2 курсу біолого-технологічного факультету, спеціальності 204 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” денної, заочної та дистанційної форми навчання ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
14. Методичні вказівки до лабораторно-практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Живлення тварин та якість кормів»  для студентів 2 курс, магістри, 204 ТВППТ, денної і заочної форм навчання. Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
15. Методичні вказівки  щодо проведення лабораторно – практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Сучасні технології кормів і кормових добавок» для студентів ОС «магістр»  спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

денної, заочної та дистанційної форм навчання Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р

16. Конспект лекцій Ч 1 з дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин» для студентів 3 курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»,  денної, заочної  та дистанційної форм навчання освітнього ступеня «бакалавр» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 8  від 16.04. 2023 р.
17. Ладика В.І, Хмельничий Л.М., Повод М.Г., Бордунова О.Г., Опара В.О, Павленко Ю.М., Була Л.В, Лихач В.Я., Лихач А.В., ВербельчукТ.В., Іжболдіна О.О., Смислов С.Ю., Самохіна Є.А. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва (підручник). За загальною редакцією В.І.Ладики, Л.М.Хмельничого. Одеса : Олді+, 2023. 244 с
1. Конспект лекцій  «Наукові основи годівлі ВРХ»  для студентів 2 курс, магістри, 204 ТВППТ, денної і заочної форм навчання. Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7 від 13.06. 2022 р.
2. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів»   для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 6  від 25.04. 2022 року.
3. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ  ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів» для студентів 2 курсу біолого-технологічного факультету спеціальності 204 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”денної і заочної форми навчання ОС «Бакалавр»».Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 13.06. 2022 року.
4. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ «ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА»   ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1М КУРСУ, СПЕЦІАЛЬНОСТІ 204 «ТВППТ», ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ, ОС «МАГІСТР». ЗАТВ. МЕТОД. РАДОЮ БТФ, ПРОТОКОЛ  № 6  ВІД 25.04. 2022 РОКУ.
5. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ  ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ  «МЕТОДОЛОГІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ».  ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1М КУРСУ, СПЕЦІАЛЬНОСТІ 204 «ТВППТ», ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ, ОС «МАГІСТР». ЗАТВ. МЕТОД. РАДОЮ БТФ, ПРОТОКОЛ  № 6 ВІД 25.04.2022 РОКУ.
6. Конспект лекцій Частина ІІ з дисципліни «Годівля с.-г. тварин» для студентів 3 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної, заочної та дистанційної форм навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 13.06. 2022 року.
7. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРОВЕДЕННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОРМІВ І КОРМОВИХ ДОБАВОК» ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1 КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 204 «ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА» ДЕННОЇ І ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ОСВІТНЬОГО СТУПЕНЯ «МАГІСТР» ЗАТВ. МЕТОД. РАДОЮ БТФ, ПРОТОКОЛ  № 7  ВІД 13.06.2022 РОКУ.
8. Конспект лекцій з дисципліни «Сучасні технології кормів та кормових добавок» для студентів ОС «магістр»  спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7 від 13.06. 2022 року.
9. Методичні вказівки до проведення самостійної роботи з дисципліни «Сучасні технології кормів і кормових добавок» для студентів 1 курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної і заочної форми навчання освітнього ступеня «магістр» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7 від 13.06. 2022 року.
10. Методичні вказівки до лабораторно-практичних занять з дисципліни «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва»  для студентів 1м курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «магістр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 6  від 25.04 2022р.
11. Конспект лекцій Частина ІІ з дисципліни «Годівля с.-г. тварин» для студентів 3 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної, заочної та дистанційної форм навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 13.06.2022 року.
12. Методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних занять  та самостійної роботи з дисципліни  «Методологія та організація наукових досліджень».  для студентів 1м курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «Магістр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 6 від 25.04. 2022 року.
13. Конспект лекцій з дисципліни «Сучасні технології кормів та кормових добавок» для студентів ОС «магістр»  спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7 від 13.06. 2022 року.

14.Методичні вказівки до проведення самостійної роботи з дисципліни «Сучасні технології кормів і кормових добавок» для студентів 1 курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної і заочної форми навчання освітнього ступеня «магістр» Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 13.06.2022 року.

14. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів»   для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 6  від 25.04. 2022 р.
15. Методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних занять  та самостійної роботи  з дисципліни «Технологія виробництва, зберігання кормів та контроль якості кормів» для студентів 2 курсу біолого-технологічного факультету спеціальності 204 “Технологія  виробництва і переробки продукції тваринництва”денної і заочної форми навчання ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 13.06. 2022 р.
16. Конспект лекцій  «Наукові основи годівлі ВРХ»  для студентів 2 курс, магістри, 204 ТВППТ, денної і заочної форм навчання. Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7 від 13.06. 2022 року.

2021

1. Навчальний посібник « Технологія виробництва продукції свинарства» затверд. метод. радою протокол № 7 від 11 червня 2021 р.
2. Навчально-методичні видання щодо проведення практичних занять, Частина 1, для студентів 1 курсу спеціальності 281, Публічне управління та адміністрування (ОП “Регіональне управління”),денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр»
3. Ннавчально-методичні видання щодо проведення практичних занять, Частина 2, для студентів 1 курсу спеціальності 281, Публічне управління та адміністрування (ОП “Регіональне управління”),денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр»
4. Навчально-методичні видання щодо проведення практичних занять, Частина 1, для студентів 1 курсу спеціальності 281, Публічне управління та адміністрування  (ОП “Публічне  управління та адміністрування”) денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр»
5. Навчально-методичні видання щодо проведення практичних занять, Частина 2, для студентів 1 курсу спеціальності 281, Публічне управління та адміністрування  (ОП “Публічне  управління та адміністрування”) денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр»
6. Навчально-методичні видання щодо проведення практичних занять, Частина 3, для студентів 1 курсу спеціальності 281, Публічне управління та адміністрування  (ОП “Публічне  управління та адміністрування”) денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «магістр»
7. Конспект лекцій з дисципліни  «Цивільний захист» для студентів спеціальності ««Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»» освітнього ступеня «магістр» денної та дистанційної форм навчання
8. Конспект лекцій з дисципліни «Планування виробництва кормів» для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 11 червня 2021 року.
9. Конспект лекцій з дисципліни «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва» для студентів 1м курсу, спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної і заочної форми навчання,  ОС «Магістр», затверджено НМР БТФ протокол № 5 від 21.02. 2021р
10. Конспект лекцій з дисципліни «Планування виробництва кормів» для студентів 2 курсу, спеціальності 204 «ТВППТ», денної та заочної форми навчання, ОС «Бакалавр». Затв. метод. радою БТФ, протокол  № 7  від 11 червня 2021 року.