На біолого-технологічному факультеті 14 жовтня 2025 р. асистентом кафедри технології кормів і годівлі тварин Анною ШКУРАТ було проведено відкрите практичне заняття для здобувачів першого рівня освіти та всіх бажаючих з дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин» на тему «Визначення поживності та якості силосу і сінажу».
Метою проведення відкритого заняття було ознайомитися з вимогами щодо якості, методами відбору середніх проб та способів обліку запасів силосу і сінажу.
В процесі заняття, яке було представлене у вигляді презентації, використані елементи навчально-методичного комплексу дисципліни, галузеві стандарти якості зеленого корму, нормативні вимоги до класів силосу та сінажу, фото та відеоматеріали.
Здобувачі ознайомилися з вимогами щодо якості кормів, методами відбору середніх проб зразків корму, методиками визначення комплексної оцінки якості кормів та способами обліку запасів силосу та сінажу.
Через використання сучасних наукових знань про склад, властивості та показники якості силосу і сінажу, аналіз причинно-наслідкових зв’язків у процесах заготівлі та зберігання кормів реалізуються принципи науковості, що в подальшому допоможе при написанні наукових публікацій за даним напрямом досліджень.
Логічна побудова заняття ґрунтувалася на систематичності і послідовності: починаючи з повторення базових знань про корми, подальшого ознайомлення з новими поняттями (якість, загальна та середня проба, методи оцінки), поступове ускладнення навчального матеріалу, а також чітко структуровану практичну діяльність студентів. Такий підхід сприяє формуванню цілісної картини теми, розвитку професійної компетентності та навичок логічного мислення.
Мотивуючи студентів до вивчення запропонованої теми, залучаючи їх до розрахунку якості кормів та обговорення результатів реалізується принцип свідомості і активності. Обрана тема відкритого заняття також сприяє формуванню відповідального ставлення до обліку та якісної заготівлі кормів, усвідомлення важливості якісного кормозабезпечення для здоров’я і продуктивності тварин.
Відкрите заняття проходило в режимі он-лайн.

