Чех Олександр Олександрович, phD, асистент кафедри генетики, селекції та біотехнології
Е-mail – olexa0701@gmail.com
ResearchGate: – https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Oleksandr-Chekh-2200580332
Google Scholar: – https://scholar.google.com.ua/citations?user=HqR0Q-cAAAAJ&hl=uk
ORCID: – https://orcid.org/0000-0002-8947-5269
Scopus – https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=59455627200
CV
Народився 07 січня 1992 року в м. Прилуки.
У 1998 – 2007 р році навчався в Прилуцькій гімназії № 5.
2007 – 2011 рр. навчався в Прилуцькому медичному училищі здобуваючи спеціальність «Сестринська справа».
В 2011 – 2017 рр. навчався в Сумському національному аграрному університеті на біолого-технологічний факультет, який закінчив у і отримав повну вищу освіту за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та здобув кваліфікацію технолога-дослідника з виробництва і переробки продукції тваринництва.
2017 – 2022 рр. аспірант Сумського національного аграрного університету.
2022 р. захистив дисертацію на тему: «Розробка та впровадження інноваційної технології «GREEN ARTICLE» для обробки передінкубаційних та харчових яєць курей» та отримав ступінь доктора філософії з галузі знань 20 – «Аграрні науки та продовольство» за спеціальністю 204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва.
З 01.09.2024р. – по теперішній час асистент кафедри генетики, селекції та біотехнології тварин Сумського національного аграрного університету.
Основні навчальні дисципліни: екологія у тваринництві, морфологія, фізіологія та біохімія тварин, генетика тварин, генетика тварин, біотехнологія.
Публікації основних результатів дисертації у наукових фахових виданнях України:
- Астраханцева О. Г., Бордунова О. Г., Чех О. О. Визначення корозійної активності «штучної кутикули» та її залишків на поверхнях обладнання інкубаторію у виробничих умовах. Вісник Сумського національного аграрного університету. Науковий журнал. – Сер. «Тваринництво». 2018. Вип. 7 (35). С. 76-78.
- Чех О. О., Самохіна, Є. А., Бордунова, О. Г. «Штучна кутикула» (ARTIFICIAL CUTICLE – «ARTICLE») для захисту інкубаційних яєць курей від патогенної мікрофлори: композиція на основі хітозану і нанодисперсного оксиду цинку (ZnO). Актуальні питання технології продукції тваринництва: Збірник статей за результатами ІV Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції 30-31 жовтня 2019 року. – Полтава, 2019. С. 141-145.
- Чех О. О., Бордунова О. Г. Захисні покриття на основі хітозану від патогенної мікрофлори харчових яєць. Вісник Сумського національного аграрного університету. Науковий журнал. – Сер. «Тваринництво». Вип. 3 (42). С. 87-92. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.15
- Чех О. О., Бордунова О. Г., Чиванов В. Д. Вплив обробки захисними препаратами на основі комплексів «Хітозан-мідь» на зменшення маси харчових курячих яєць протягом зберігання. Вісник Сумського національного аграрного університету. Науковий журнал. – Сер. «Тваринництво». Вип. 4 (43). С. 113-118. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.18
- Чех О. О., Бордунова О. Г., Чиванов В. Д. Біоміметична технологія передінкубаційної обробки яєць курей «штучна кутикула» «GREEN ARTICLE» TiO2 Fe2O3. Вісник Сумського національного аграрного університету. Науковий журнал. – Сер. «Тваринництво». 2021. Вип. 3 (46). С. 94-98. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.13
Статі у виданнях які індексуються у міжнародній науково-метричній базі даних Scopus:
- Chekh O., Bordunova O., Chivanov V., Yadgorova E., Bondarchuk L. Nanocomposite coatings for hatching eggs and table eggs. Open Agriculture, vol. 6, no. 1, 2021, pp. 573-586. https://doi.org/10.1515/opag-2021-0046
- Bordunova O.G.; Samokhina Y.A.; Dolbanosova R.V.; Patreva L.S.; Cherniy N.V.; Chekh O.O.; Loboda V.B.; Danilchenko S.M.; Chivanov V.D. Physico-Geometric Approach to the Processes of Thermal Decomposition of the Guinea Fowl (Numida meleagris) Eggshell’s Bionanocomposites. Proceedings of the 2021 IEEE 11th International Conference “Nanomaterials: Applications and Properties”, NAP 2021. DOI: 1109/NAP51885.2021.9568520
Тези наукових доповідей:
- Чех О. О. Бордунова О. Г. Вивчення впливу обсіменіння плісеневим грибом Aspergillus fumigatus на бар’єрні системи яєць курей. «Матеріали науково-практичної конференції викладачів, аспірантів та студентів Сумського НАУ» (17-20 квітня 2018 року). Суми. С. 259.
- Чех О. О., Бордунова О. Г. Вплив освітлення на продуктивність та біокерамічний шар шкаралупи яєць кросу Хайсекс Браун. Міжнародна науково-практична конференція «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти» м. Київ (13 березня 2018 року). Київ. С. 323-326.
- Астраханцева О., Бордунова О., Чех О. Обумовлення корозійної активності «штучної кутикули» та її залишків на поверхнях устаткування інкубаторію у виробничих умовах. XVII Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених «Молоді учені у вирішенні актуальних проблем біології, тваринництва та ветеринарної медицини» 6-7 грудня 2018 м. Львів. Біологія тварин, 2018, т. 20, № 4. C.85.
- Чех О. О., Бордунова О. Г. Моніторинг дезінфікуючих засобів для обробки передінкубаційних яєць в Україні та світі. Всеукраїнська студентська наукова конференція, присвячена Міжнародному дню студента (Суми, 2019). Суми. С. 234-235.
- Чех. О. О., Бордунова О. Г., Чиванов В. Д. Прогнозування міцності шкаралупи яєць методом термопрограмованої мас-спектрометрії. Міжнародна науково-практична конференція «Інновації у забезпечені якості та безпечності тваринницької продукції» 19-20 травня 2021 року. Онлайн-конференція. Миколаїв. 2021.
- Bordunova O.G., Samokhina Y. A., Chekh O. O., Chivanov V. D. et al. Psysico – Geometric Approach to the Processes of Thermal Decomposition of the Guinea Fowl (Numida meleagris) Eggshell`s Bionanocomposites. The 11th International Conference «Nanomaterials: Aplications and Properties (NAP-2021) » that was held 5-11 September, 2021. Odessa, Ukraine. P. 112-129.
- Bordunova O.G., Chekh О.О., Dolbanosova R.V., Astrakhantseva E.G., Chіvanov V.D. et al. TPD-MS study of the ostrich (Struthio camelus) eggshell. Ukrainian Conference with International Participation chemistry, physics and technology of surface dedicated to the 90th birthday of Academician Aleksey Chuiko (Kyiv 21-22 October 2020). Київ, 2020. С. 39.
Науково–практичні рекомендації:
- Бордунова О.Г., Чех О.О., Коваленко Л.М., Долбаносова Р.В., Ядгорова Є.М. Технології захисту харчових яєць курей з використанням композитів на основі хітозану. Науково–практичні рекомендації – Суми, 2019 р., 20 с.
Патент:
- Бордунова О. Г., Чех О. О., Долбаносова Р. В., Чиванов В. Д. Композиція для обробки харчових яєць курей: пат. на корисну модель № 142669, Україна. № u 2019 11021; подання 08.11.2019; чинний 25.06.2020, бюл. № 12. (Дисертант провів частину експериментальних досліджень, підготувала матеріали до патентування).
Монографія:
Бордунова О.Г., Коваленко Л.М., Долбаносова Р.В., Чіванов В.Д., Чех О.О., Петренко Г.О., Ядгорова Є.М. Традиційні заходи санації і дезінфекції у промисловому птахівництві. [колект.] монографія / [О. Г. Бордунова та ін.]. ; Сум. нац. аграр. ун-т. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021.. – 237 с. : рис., табл.. – Бібліогр.: с. 223-237. – 300 прим.. – ISBN 978-966-289-573-5.