ІСТОРІЯ БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

 

 

Факультет розпочав свою діяльність у1978 році, коли в серпні відбулися перші вступні випробування абітурієнтів на зооінженерний факультет Сумської філії Харківського сільськогосподарського інституту ім. В. В. Докучаєва. Але в ньому подібного факультету не було, і тому основною науково-навчальною базою став Харківський зооветеринарний інститут. Перший декан факультету – доцент Микола Калашник. Перші викладачі по більшості перейшли на роботу саме з Харкова. Це доценти – Василь Мусієнко, Микола Харенко, Олег Крятов, Раїса Крятова, Ерна Кевхаєва, Всеволод Буряковський, Євген Гунько, Євген та Лідія Привало. Вони заклали науково-викладацький фундамент і викладали загальнобіологічні та спеціальні дисципліни. З першого року існування факультету знання з фундаментальних дисциплін студенти отримували від педагогів: Михайла Кравченка, Олександра Кобжева, Ріти Галінської.

Перші випускники факультету (випуски 1983-1984 рр.) були розподілені у господарства Сумської області. У свій час факультет став фундаментом для створення ще двох факультетів нашого університету. На базі кафедри основ ветеринарії, анатомії та фізіології, що входила до структури зооінженерного факультету, у 1984 році був заснований факультет ветеринарної медицини. Кафедра технології виробництва та переробки продуктів тваринництва, яку очолював проф. Машкін М. І., стала основою для створення у 1999 році факультету харчових технологій. На той час на факультеті було 4 кафедри і 3 доктори наук, професори. З середини 90-х факультет почав готувати в аспірантурі власні науково-педагогічні кадри.

У 2003 році факультет перейменовано на Біолого-технологічний Сумського національного аграрного університету. За час існування факультету проведено понад 40 випусків технологів-дослідників з виробництва і переробки продукції тваринництва, які працюють у приватних підприємствах, державних установах, митниці, прикордонних військах, підприємствах з переробки продукції тваринництва, мають власний бізнес.

Наразі біолого-технологічний факультет Сумського НАУ – справжній навчальний та науково-методичний центр тваринництва Північно-східного регіону України. Проводиться підготовка бакалаврів за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та магістрів за освітніми програмами: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; Кінологія; Розведення мисливських тварин; Технології в аквакультурі. Успішно працює аспірантура та Спецрада по захисту дисертацій. На сьогоднішній день до складу факультету входять 4 кафедри, на яких працює цілий ряд досвідчених викладачів: 9 докторів наук, професорів, серед яких академік НААНУ, 22 кандидати наук (18 з них – випускники факультету).

Очолює біолого-технологічний факультет його випускниця – доктор сільськогосподарських наук, професор Вікторія Вечорка.

 

.